El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Benillup, amenaçat pel Barranc de Caraita

Vivendes a Benillup, molt a prop del Barranc de Caraita
La Coordinadora d'Estudis Eòlics i Rentonar alerten del "greu perill" en el que es troba el poble de Benillup si continua avançant el barranc de Caraita

"Un perill real -i no resolt- de despreniment, que a mitjà termini, podria, fins i tot, fer desaparéixer el poble en el seu conjunt". Així alerten des de la Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat i el grup Rentonar de la situació a Benillup, massa a prop d'un barranc poc estable i amb despreniments, agreujat per l'últim temporal. Critiquen que el problema és evident des del 2004, però encara no s'ha fet res. Han enviat noves peticions a la Generalitat, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Diputació d'Alacant perquè actuen.

El barranc de Caraita avança amb cada episodi de pluges i hi ha vivendes que estan a tan sols 10 metres de la caiguda. Des de la Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat, i Rentonar, grup en defensa de la natura i el patrimoni, alerten de la situació i consideren que Benillup està "en greu perill". Les dos entitats col·laboren amb els veïns del poble, que estan organitzant-se per formar l'associació "Salvem Benillup", en defensa dels interessos dels veïns. Però consideren que les administracions han d'intervenir, i és per això que han enviat documentació a les tres institucions implicades: Generalitat Valenciana, Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Diputació d'Alacant.

Per una banda, demanen a la Confederació Hidrogràfica que faça un projecte pel "control, defensa i protecció del Barranc de Caraita"; per altra volen que la Generalitat execute les obres necessàries per evitar més despreniments de terra "que posen en perill molts dels edificis del nucli urbà de Benillup". També demanen la creació d'un grup de treball tècnic que incloga les tres entitats implicades. Per últim, en els documents remets a la Diputació d'Alacant sol·liciten que "done l'adequada assistència jurídica, econòmica i tècnica en la resolució d'aquest problema" tant a Generalitat com a la Confederació Hidrogràfica.

Consideren que s'ha d'actuar amb urgència, perquè "hi ha un perill real -i no resolt- de despreniment, que a mitjà termini, podria, fins i tot, fer desaparéixer el poble en el seu conjunt i tot això afecta la seguretat dels veïns i ja té implicacions econòmiques negatives".

No és un problema nou. Segons expliquen des de la Coordinadora, des de Benillup es demana una solució des de l'any 2004, però no s'ha fet cap actuació, "de manera que en cada episodi de pluges l'avanç del barranc és constant". A més expliquen que la sequera dels últims anys també ha perjudicat l'estabilitat del talús, per la qual cosa les conseqüències de les pluges intenses i continuades són pitjors.

"L'única actuació realitzada durant aquests 12 anys" expliquen en un comunicat "ha estat, per part de la Diputació Provincial, la construcció d'un col·lector al nucli urbà, per canalitzar les aigües pluvials. Els episodis de pluges del 2011, 2012, 2016 i 2017 han demostrat que aquesta actuació va ser totalment insuficient per solucionar el problema, ja que els despreniments de terres han continuat".

En la documentació enviada a les diferents administracions, des de la Coordinadora i Rentomar també recorden "l'abundant jurisprudència existent sobre l'obligació constitucional de protecció a les persones, per part de les institucions públiques, inclòs dins d'aquesta obligació la presa de mesures per a evitar despreniments de terres que els posen en perill".