Des de fa un temps a l'Alameda Camilo Sesto hi ha una pantalla que marca el nombre de bicicletes que han passat eixe dia i el total acumulat des de la seva installació. Expliquem el seu funcionament.
El comptador de bicicletes col·locat a l’Alameda Camilo Sesto ha despertat curiositat entre alguns ciutadans i ciutadanes al marcar xifres que en alguna ocasió semblaven poc creïbles. Per aquest motiu des d’AraMultimèdia hem volgut resoldre el dubte de com funciona.
El comptador en qüestió és Dinycont, un sistema d’estadístiques en temps real que enregistra l’afluència de vianants i ciclistes, així com de patinets elèctrics. S’utilitza a altres ciutats ben conegudes per incentivar la mobilitat sostenible, com és el cas de Sant Cugat del Vallés, i a altres SmartCity.
Al mercat hi ha diversos tipus de comptadors, alguns d’ells funcionen simplement amb un sensor col·locat al pis que detecta quan la roda el xafa, altres funcionen amb detecció del calor corporal i altres amb sensor de moviment. El cas del que hi ha instal·lat a l’Alameda, segons explica el regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, és de moviment. Açò podria fer pensar que comptabilitza tant vianants com bicicletes i que per tant, la xifra diària i acumulada que marca la pantalla és irreal. Martínez explica que aquest sensors estan col·locats a diferents punts i també medeixen la velocitat, pel que no enregistren a les persones que passen caminant tranquil·lament, sinó solament als vehicles com bicicletes i patinets que circulen a una determinada velocitat. A més, també ha assegurat que des de que passa el vehicle fins que la pantalla mostra el seu pas, poden passar diversos segons, no és immediat.
Les xifres marquen que cada dia passen entre 200 i 300 bicicletes (i patinets) i un total acumulat de 6.000 en el que va d’any, tenint en compte que la col·locació es va fer fa poc i no des de gener.
En definitiva, segons ens confirmen des de l’Ajuntament la pantalla i registre funcionen correctament.
La col·locació d'aquest sistema permet conèixer en temps real l'ús del carril bici per poder implantar canvis o millores en un futur respecte a aquest tipus de mobilitat més sostenible que el vehicle particular.