El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Campus d'Alcoi guanya el concurs de robots humanoides CEABOT

El robot en acció / Campus Alcoi UPV
CAMPUS ALCOI UPV

El GROMEP "Grup de Robòtica i Mecatrònica de l'Escola Politècnica Superior d'Alcoi" s'ha imposat en el concurs que ha tingut lloc a la Universitat de Vigo

El GROMEP ha participat en el concurs de robots humanoides CEABOT en 3 convocatòries i en el concurs AESSBOT. El CEABOT és el concurs de robots humanoides per universitaris.

En aquesta darrera convocatòria el concurs ha estat a la Universitat de Vigo, participaven 9 equips de diferents universitats espanyoles. L'equip del Campus d'Alcoi estava format pels alumnes Borja Mansilla Álvarez i José Ferri Sáez, però en la preparació de les proves també han participat l'alumne Javier Tormo García i els professors Jaume Masiá Vañó i Juan Ramón Rufino Valor.

El concurs consta de tres proves, segons explica el professor Juan Ramón Rufino "la prova d'obstacles, on el nostre equip ha quedat en quarta posició, la prova de l'escala on hem quedat en primera posició i la prova de lluita, on també quedarem a el primer lloc".

"És la tercera vegada que la nostra universitat competeix i en aquests anys s'han anat millorant els algoritmes i els sensors", reconeixien Borja Mansilla, Javi Torn i José Ferri, els tres enginyers de la Politècnica de València "pares" de Gromep. Així, al seu model li van instal·lar sensors diferents per a cada prova, en el cas de les escales se'ls van posar als peus per localitzar els esglaons i van incorporar unes soles pesades per mantenir millor l'equilibri, en la carrera d'obstacle concentrar l'esforç en la brúixola per que Gromep sabés quina direcció prendre i com a gran concentrar ultrasons i infrarojos al cap "perquè detectés l'oponent i el ataqués. Estem molt contents, no érem els favorits i fins ara no havíem aconseguit bons llocs".

El GROMEP és el "Grup de Robòtica i Mecatrònica de l'Escola Politècnica Superior d'Alcoi". Aquest grup neix de la insistència d'un grup d'alumnes interessats en el món de la robòtica. Els alumnes van contactar amb dos professors del Campus, un de mecànica, Jaume Masiá, i un altre d'Electrònica. Juan Ramón Rufino, i va començar a mastegar en la creació del grup. La finalitat del grup és la de reunir els alumnes interessats en la robòtica, de totes les titulacions i cursos, i aprofundir en temes que o no es donen a classe o no hi ha temps en els plans d'estudi d'aprofundir més. Per poder dur ha terme les activitats, el grup compta amb un pressupost del Campus i amb el patrocini de l'empresa Multiscan Technologies. Els alumnes participen de forma lliure i entre altres activitats, s'intenta participar en els concursos de robots.