El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ja pots navegar i perdre't en l'ampli arxiu d'Alcoi

L'alcalde Toni Francés, el regidor Raül LLopis i el director de l'arxiu municipal, Josep Lluís Santonja, presenten BIVIA
Alcoi digitalitza i posa a l'abast de tots els ciutadans l'arxiu municipal. Naix BIVIA, la Biblioteca Virtual d'Alcoi

Naix BIVIA, la Biblioteca Virtual d'Alcoi. Un buscador en què podem accedir de manera directa a documents, llibres, fotografies o periòdics dels arxius municipals. Un projecte gegant que arranca amb més de 50.000 referències, però que en futur pretén incloure qualsevol document municipal. Una molt bona notícia no sols per a investigadors, sinó per a qualsevol ciutadà curiós.

Busques els plànols d'una vivenda en concret? O vols saber quina era la portada del diari Ciudad un dia determinat? Ara pots trobar-ho a BIVIA, la nova Biblioteca Virtual d'Alcoi que acaba de presentar-se. Una extensa base de dades amb documents, llibres, fotografies i diaris totalment oberta i transparent, i a l'abast de qualsevol ciutadà.

Està pensada per a investigadors, amb buscadors avançats i per categories. Però també té un buscador general per al curiós, el ciutadà que busca un document concret o fins i tot l'estudiant de primària que ha de fer un treball sobre alguna cosa relacionada amb el patrimoni alcoià. Així que entra ací, busca qualsevol cosa d'Alcoi i et sorprendràs.

BIVIA arranca amb 54.250 registres, una xifra molt important, tot i que Josep Lluís Santonja, director de l'Arxiu Municipal, explica que suposarà tan sols un 1 per cent de tota la documentació municipal. "És un treball que deixe a futures generacions", diu Santonja, perquè BIVIA naix per a quedar-se i per ampliar-se a mida que s'amplie també la informació d'Alcoi.

D'aquests més de 54.000 registres, 67 pertanyen a la Biblioteca Municipal, més de 35.000 a l'arxiu; 9.358 a fotografies, i 9186 a totes les edicions del periòdic Ciudad des de l'any 1953 al 2013. Cal destacar que el treball per a posar en marxa BIVIA ha sigut intens. Josep Lluís Santonja explica que fa més de 10 anys que ho tenen al cap, però aleshores la tecnologia no acompanyava. Ara que sí, han fet un important esforç per unir diferents sistemes de catalogació, per tal de poder oferir una base de dades que incloga tot: llibres, fotografies o documents; però que a més estiga homologada amb el sistema internacional, i que puga ser utilitzada per qualsevol investigador arran del món. Però en el buscador no trobaràs tan sols una referència per a vore el document físicament en una biblioteca, sinó que podràs accedir directament al document en qüestió, a la fotografia que vols vore o al text que vols llegir, ja que BIVIA suposa, a poc a poc, la digitalització de tot el patrimoni documental alcoià. Fins i tot, permet fer recerques de paraules concretes dins dels documents antics, gràcies al sistema d'indexació que han fet els treballadors de l'Arxiu.

Un projecte únic. L'alcalde de la ciutat Toni Francés no s'atreveix a dir que Alcoi siga el primer ajuntament que ho faça, però si reconeix que "hem estat buscant i no tenim referències d'altre ajuntament que estiga oferint en aquests moments una ferramenta tan potent i que aporte tant". Francés confessa que ell ja s'ha assegut davant de BIVIA per buscar, per exemple, referències de son pare; i anima a tots a descobrir més sobre Alcoi en aquest projecte que posa a l'abast el ric patrimoni documental de la ciutat, però que també el preserva i l'actualitza per adaptar-lo a aquest nou món cibernètic que vivim.