El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Naix LHIA per a recuperar el passat d'Alcoi com a eina per afrontar el futur

D'esquerra a dreta: l’advocat Javier Jimeno, Enrique Masià, Josep Lluis Santonja i l’historiador Gabriel Guillem
La nova associació, oberta a tota la societat civil alcoiana, es presenta en societat el pròxim 11 de maig al Círculo Industrial

Un museu d'història industrial d'Alcoi, la recuperació del Molinar, potenciar el turisme industrial, o crear un arxiu de patrimoni oral. "En el tema del passat històric d'Alcoi es parla molt, però es fa poc", diuen des de LHIA, i precisament per això naix l'Associació Llegat Històric Industrial d'Alcoi i el seu entorn, per a, no sols recuperar el passat industrial de la ciutat, sinó també per a aprofitar-lo com a eina de futur. L'Associació es constitueix el pròxim 11 de maig, i està oberta a tota la població. 

Naix una nova associació a Alcoi que vol recuperar i valorar el passat industrial alcoià. Enrique Masià, com a portaveu de LHIA, l'Associació Llegat Històric Industrial d'Alcoi i el seu entorn, explica que a la ciutat "hi ha nombroses associacions i institucions, i l'anàlisi que hem fet en les reunions prèvies és que en el tema del passat històric d'Alcoi es parla molt però es fa poc". És per això que naix aquesta nova associació, oberta a tota la societat civil alcoiana, per a ser "pepito grillo, i oferir-se a les institucions perquè es facen coses".

Els objectius són clars: evitar la degradació patrimonial, que tot el patrimoni s'investigue i quede registrat i arxivat, que es done a conéixer tot aquest llegat, i que les noves generacions valoren "l'esperit empresarial i l'ètica del treball i de l'esforç".

I, com es fa açò? Doncs des de LHIA tenen diverses idees en ment, com per exemple, enfortir els llaços amb els col·legis, instituts i universitats, on es done a conéixer històries d'Alcoi, perquè, com explica Enrique Masiá, "ací els nostres avis han patit i lluitat molt, i és una petita mostra del que ha sigut l'evolució europea". També suggerir a estudiants de tecnologia o història que facen treballs d'investigació sobre algunes de les empreses alcoianes, i així "recuperar la memòria històrica de les grans famílies empresarials alcoianes, amb les seues virtuts i els seus defectes".

LHIA també vol potenciar l'excel·lent arxiu històric que hi ha a la ciutat, fomentant la investigació i la recerca. També es plantegen recuperar les fonts orals, com explica l'historiador Gabriel Guillem, "eixes persones que han treballat en les fàbriques i que són enciclopèdies vives, tenen coneixements que no estan documentats, no estan en paper. Malauradament en Alcoi, cada dia que passa, perdem una fulla de la història".

I com no, altres molts projectes que s'aniran concretant i desenvolupant a poc a poc, com ara un Museu de la Història Industrial d'Alcoi, potenciar el turisme industrial, la recuperació del Molinar, la documentació de les fàbriques al llit del riu o, fins i tot, iniciar els treballs de documentació per a demanar la declaració per la UNESCO de Patrimoni Històric de la Humanitat.

 

Un passat que ens ha de servir per al futur

Des de LHIA expliquen que hi ha ara instal·lat cert pessimisme en la societat respecte al futur, però cal "traure eixe pessimisme i que la gent reconega el passat que hem tingut i el present que tenim". Per exemple, ara es parla molt de reciclatge, però des de LHIA diuen que "qui alça la bandera per a dir que Alcoi en el segle 19 era pioner en el reciclatge de la indústria del paper?". O, com diu Gabriel Guillem, "el món de la creativitat, que ara es diu màrqueting, i en Alcoi en el segle 19 ja ho teníem". Per a Guillem, cal donar a conéixer tot açò "perquè quan passem, per exemple, per davant de Papereres Reunides tinguem informació sobre la dona treballadora, què va passar ací, o el disseny i la creativitat que hi ha darrere de tot això". Enrique Masía diu que cal posar en valor tot aquest passat, però que "posar en valor vol dir diners en un compte corrent. Posar en valor és vore què es pot traure i crear riquesa".


Una associació oberta a tota la societat alcoiana

Enrique Masiá com a empresari, Gabriel Guillem com a historiador, Josep Lluis Santonja, responsable de l'arxiu municipal; i l'advocat Javier Jimeno, han sigut els portaveus en la presentació d'aquesta nova associació. Expliquen que ja són vora 40 persones de tots els àmbits socials d'Alcoi els que la integren, però animen a participar a qualsevol ciutadà alcoià interessat. L'Assemblea constituent tindrà lloc el pròxim 11 de maig, de vesprada, al Círculo Industrial.