El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més empreses a Alcoi alerten del perill de despreniments de terra

L'accés a la ciutat per la Beniata no obrirà fins després de festes al tràfic de vehicles

Miró Gas, ubicada al Barranquet de Soler, ha denunciat que es veu amenaçada per despreniments de terra, una situació que ja fa 10 anys que va trasmetre a l'Ajuntament. Des del consistori expliquen que cadasituació és diferent i que en funció de la propietat del terreny l'actuació del govern municipal ha de ser una o altra.

Les pluges que hem estat patint durant setmanes han provocat que la situació de diversos barrancs en diferents zones de la ciutat haja empitjorat. La setmana passada al Polígon Sant Benet, una ensulsida de terra feia que el barranc es ficara de forma literal dins l’empresa Mibor, en un moment on trenta persones es trobaven treballant al seu interior.

La situació és semblant en el cas de l’empresa Miró Gas. Beatriz Miró ha assegurat que ja fa 10 anys que van denunciar a l’Ajuntament els despreniments i moviments de terra que amenacen la seua nau, on treballen amb temes de calefacció i fontaneria: “El barranc se n’ha vingut damunt”, ha explicat. La nau està ubicada al Barranquet de Soler i la terra que es mou està situada al carrer Miraculosa.

Una altra zona afectada és la vessant del carrer Camí Antic de Madrid que passa per la part de darrere del Centre Comercial Alzamora i que presenta el següent estat:

Recordar que la Beniata segueix tallada al tràfic també per una ensulsida que va obligar a tallar la carretera i que va tapar amb la terra el parking ubicat a la part de baix de la Universitat Politècnica de València. A dia de hui la situació encara no s’ha resolt.

Des de l’Ajuntament, el regidor Jordi Martínez, ha explicat que la problemàtica dels barrancs és complexa: “Hi ha terrenys que son propietat de particulars, altres que depenen de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i altres que son propietat de l’Ajuntament. Quan no son propietat del consistori ni podem autoritzar ni intervindré”. Quan afecta a un propietari privat, des de l’Ajuntament es notifica la situació. El cas és més complex quan depèn de la Confederació perquè la competència és d’ella com a administració.

Martínez ha explicat que cada situació és diferent. Per exemple, en el cas de l’empresa de Sant Benet, hi ha una part que és responsabilitat de l’empresa com a propietari particular i una altra que és de l’administració, la que té que veure amb l’accés al Polígon de Santiago Payà. En este cas està buscant-se quina potser la solució ja que es calcula que per a resoldre el problema es necessita d’una inversió superior a 2 milions d’euros perquè cal fer actuacions com drenatge de la vessant, construcció d’un mur, a més hi ha pous amb molta aigua, etc: “Hi ha que buscar solució i d’on aconseguir la financiació”, ha afirmat.

Miró Gas, en canvi fita amb un terreny propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per tant l'Ajuntament no pot intervindre. 

En el cas de la ensulsida de la Beniata, el regidor ha explicat que Universitat Politécnica de València i Ajuntament son veïns de terreny. El despreniment està al terreny de la UPV, per este motiu des del consistori entenen que és la universitat la que s’ha de fer càrrec. Esta setmana tenen una reunió per a parlar possibles solucions conjuntes, en cas d’arribar a un acord. El que sí està fent-se ja és una actuació d’emergència, col·locant paravents. Encara que s’ha decidit que eixe tram no obrirà fins després de festes als trànsit rodat, ja que les ‘paradetes’ es col·loquen a Cervantes i eixe accés ha de permaneixer igualment tancat. Malgrat tot Martínez ha explicat que permetran l’accés a les carrosses que participen a la desfilada en festes.